Skauda Pilvą? Štai 20 Priežasčių, Kodėl

Ir vėl tas pilvas! Tai juodoji skylė, kurioje pranyksta viskas, ką įsidedi į burną. Maistą, gėrimus, kūno išskyras (apie kurias geriau nekalbėkime) – viskas pradingsta šioje beribėje skrandžio skylėje. Ar yra kas nors, su kuo negalėtų susidoroti tavo minkštasis paslapčių „šulinys“?

Akivaizdu, kad tavo pilvas nėra beribis, štai kodėl pilvo skausmai aplanko įvairaus amžiaus žmones. Bet kokios tavo pilvo skausmo priežastys? Šis straipsnis tau gali suteikti keletą užuominų. Turėk omenyje, kad tai, ką perskaitysi, neprilygs gydytojo diagnozei, todėl turėtum apsilankyti pas medikus, jei tave kankina skausmas.

1

Tulžies Akmenys

Akmenys formuojasi tulžies pūslėje ir gali sukelti jos uždegimą. Akmenys neleidžia riebalams patekti į žarnyną, tad skausmas juntamas dešinėje pilvo pusėje, ypač pavalgius rieboko maisto.

source

2

Pankretitas

Deginantis skausmas vidurinėje arba viršutinėje pilvo dalyje gali reikšti kasos uždegimą. Jei padauginsite alkoholio, dėl kasoje ar tulžies pūslėje atsirasiančio siaubingo skausmo teks skubiai vykti į ligoninę.

source

3

Gastroezofaginis Refliuksas

Gastroezofaginis refliuksas – procesas, kurio metu rūgštus skrandžio turinys iš skrandžio pakyla į stemplę. Kai kuriuos žmones rėmuo vargina nuolat, net kasdien, ir tai neigiamai veikia jų gyvenimo kokybę. Dažnas (ne mažiau du kartus per savaitę) ir pastovus rėmuo yra pagrindinis gastroezofaginio refliukso ligos simptomas. Tad jei įtariate, kad jus vargina ši liga, nedelsite ir apsilankykite pas medikus.

source

4

Laktozės Netoleravimas

Laktozė – tai fermentas. Jis yra gaminamas plonojoje žarnoje, svarbus dėl to, jog skaido laktozę į gliukozę ir galaktozę, kurios pro plonosios žarnos sienelę patenka į organizmo vidų. Jeigu laktazės nepakanka, į storąją žarną patenka neskaidyta laktozė, kurią pradeda skaidyti žarnyno bakterijos. Tokiu būdu susidaro žarnyno bakterijos – rūgštys ir dujos, kurios sukelia nemalonius pojūčius pilve.

source

5

Vaistų Šalutinis Pojūtis

Daugelis (jei ne visų) vaistų vartojimas turi šalutinį poveikį, o pilvo skausmas – vienas iš jų. Tokį poveikį gali turėti „Ibuprofenas“, „Aspirinas“ bei kai kurie antibiotikai.

source

6

Divertikulitas

Divertikulas – yra mažos storosios žarnos gleivinės išvaržos per visus sienelės sluoksnius, tame tarpe ir lygiuosius raumenis. Šis sutrikimas gali atsirasti visame virškinamajame trakte, tačiau dažniausiai pažeidžiama storoji žarna, ypač riestinė jos dalis. Divertikuliozė gali nepasireikšti jokiais simptomais ar skundais, tačiau neretai sukelia pilvo pūtimą, skausmus, kraujavimą, kartais būdingas vidurių užkietėjimas. Manoma, kad divertikuliozei atsirasti didžiausios įtakos turi mitybos ypatumai: valgant maistą, turintį mažai skaidulinių medžiagų, divertikuliozė vystosi dažniau.

source

7

Glitimo Netoleravimas

Glutenas yra kviečių, miežių ir rugių baltymai, kurių nemažai žmonių netoleruoja. Jei turima nusiskundimų dėl žarnyno veiklos, viduriuojama, kankina pilvo pūtimas, jei mažiems vaikams sunkiai auga svoris ar vyresniems jis ima be paaiškinamos priežasties kristi, tuomet tai yra pirmieji simptomai, kad žmogus netoleruoja glitimo. Geriausia tai išsiaiškinti atlikus tyrimą.

source

Daugiau!
8

Endometriozė

Ši liga būdinga tik moterims. Endometriozė – tai liga, kuria susergama, kai panašus į gimdos gleivinę audinys atsiranda ir veša už gimdos ertmės ribų. Jos simptomai yra skausmas šlapinantis, kraujas šlapime, skausmingos mėnesinės, maudžiantis skausmas pilvo apačioje, skausmingi lytiniai santykiai ir dubens skausmas.

source

9

Skydliaukės Sutrikimai

Skydliaukės liauka yra kakle, tačiau gali sukelti problemų žemiau esančiuose organuose. Hipertirozė – skydliaukės sutrikimas, pasireiškiantis nervingumu, prakaitavimu, nuotaikų kaita ar net depresija, padidėjusiu apetitu, dujų kaupimu ir dažnu tuštinimusi. Neretai šį sutrikimą lydi pilvo skausmai ir vidurių užkietėjimas.

source

10

Parazitai

Parazitai gali apsigyventi skrandžio gleivinėje, storojoje žarnoje ar žarnyne. Bloga žinia ta, kad susižvejojus žuvį yra tikimybė susižvejoti ir kaspinuotį, jei meškeriojama nešvariame, užterštame vandenyje. Žuvinis kaspinuotis gali gyventi organizme net iki 10 metų ir išaugti iki 10 metrų ilgio. Kitais įvairiais parazitais galima užsikrėsti, jei maistas nėra pakankamai termiškai apdorotas ar valgomi užteršti maisto produktai.

source

11

Apendicitas

Apendicito skausmas yra staigus ir stiprus. Esant apendicitui skausmas dažniausiai prasideda kažkur aplink bambą, o po to leidžiasi žemyn į dešinę pilvo pusę. Jei žmogui apendicitas, jis stengiasi gulėti ant dešinio šono, pritraukęs kojas prie pilvo. Apsinuodijus maistu taip nėra.

source

12

Opos

Skrandyje ir plonojoje žarnoje atsivėrusios opos neretai sukelia nemažą skausmą. Dažniausiai skausmas atsiranda po valgio ir net gali pažadinti naktį.

source

13

Per Daug Becukrės Kramtomos Gumos

Sorbitolis – natūralios kilmės maisto priedas, natūralus angliavandenis alkoholis, esantis daugelio vaisių bei uogų sudėtyje, taip pat ir žmogaus organizme, tačiau jis gali sukelti pilvo skausmą ir viduriavimą. Jei labai mėgstate becukrę kramtomąją gumą ir suvalgote jos apie 10 gabalėlių per dieną, tačiau tuo pačiu juntate ir pilvo skausmą – būtent tai ir gali būti šio skausmo priežastis.

source

14

Stresas

Stresas gali būti įvairių sutrikimų priežastis: galvos skausmo, aukšto kraujospūdžio, nemigos ir skrandžio skausmo. Net depresija gali būti susijusi su virškinimo problemomis ir pilvo skausmais.

source

Daugiau!
15

Apsinuodijimas Maistu

Nenuostabu, kad apsinuodijimas maistu, nesvarbu, ar jį sukelia virusas, ar bakterijos, gali sukelti skausmą, viduriavimą ir vėmimą. Apsinuodijimas gali trukti vieną ar dvi dienas, tačiau pasitaiko atvejų, kai jis baigiasi net mirtimi.

source

16

Žarnyno Uždegimas

Toks uždegimas gali vykti plonojoje ar storojoje žarnoje. Jis gali sukelti kamščius žarnose ir dėl to atsiranda pilvo skausmas, viduriavimas ir kraujavimas iš tiesiosios žarnos. Šį sutrikimą gana sunku nustatyti, nes skausmas tai atsiranda, tai vėl praeina.

source

17

Dirgliosios Žarnos Sindromas

Dirglios žarnos sindromas – tai funkcinis virškinimo trakto sutrikimas, pasireiškiantis pilvo skausmu ar diskomfortu, susijusiu su tuštinimosi dažniu ir viduriavimu ar vidurių užkietėjimu. Esant šiam sindromui, organizme nerandama jokių organinių pakitimų. Šio sindromo priežastis nėra aiški, bet didelę įtaką turi infekcijos, psichiniai ir socialiniai veiksniai, stresas, nuolatinis psichologinis diskomfortas, chirurginės intervencijos, antibiotikų vartojimas, neracionali mityba.

source

18

Dubens Srities Uždegimas

Tai bakterinė kiaušintakių, gimdos ar kiaušidžių infekcija. Ji gali sukelti skausmą apatinėje pilvo dalyje, po bamba. Jei šia infekcija užsikrečiama nėštumo metu, tai gali būti pavojinga tiek kūdikio, tiek motinos gyvybei. Infekcijos simptomai: karščiavimas, vėmimas ar alpimas. Tad jei būdingas nors vienas jų, nedelskite ir skubėkite pas medikus.

source

19

Vidurių Užkietėjimas

Jei jums užkietėjo viduriai, gerkite daugiau vandens ir valgykite daugiau skaidulų turinčio maisto. Tačiau jei viduriai užkietėja dažnai ir ilgam, tai gali sufleruoti apie rimtesnius organizmo sutrikimus ar ligas. Vidurių užkietėjimas laikomas sutrikimu, kai tuštinamasi rečiau, negu 3 kartus per savaitę.

source

20

Vėžys

Jei nuolat kenčiate skausmą, pati blogiausia diagnozė gali būti pilvo organų vėžys. Sunerimkite, jei neturite apetito, netenkate svorio, dažnai vemiate ir jaučiate pilvo pūtimą.

source

Komentarai

Daugiau Testų